PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Àctiviteiten Àctiviteiten


DOE JE MEE?
Een Pinkstervuurtje bakken
Vuur daalde neer op de hoofden van de leerlingen, zo wordt er verteld in het Pinksterverhaal. Het klinkt nogal vreemd, maar als je de beeldtaal herkent hoor je zoveel meer. Vuur is in de Bijbel het signaal dat God aanwezig is. Vuur is er als Mozes geroepen wordt. Als hij, veel later, de berg Sinaï opgaat is er op het hoofd van de berg vuur. God is daar en hij daalt af met de Tien Woorden. Op het Pinksterfeest is er vuur. God is er.
In het recept hieronder wordt het vuur uitgebeeld met rabarber. Voor alle ingrediënten is een zevental nodig. Dat is omdat er zeven gaven van de Heilige Geest zijn.

Rabarber-vuurtaart
Nodig: 7 rabarberstelen (7 stukken), 7 eetlepels boter, 7 eetlepels suiker, 7 gekonfijte gemberbolletjes, 7 eetlepels sinaasappelsap, 7 velletjes bladerdeeg.Hak de gemberbolletjes fijn. Snijd de boter fijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel suiker, gember, en boter over de bakplaat. Schik de rabarberstelen als een vuur op de bakplaat. Besprenkel met het sinaasappelsap. Plak de bladerdeegvellen aan elkaar en rol ze uit tot een groot vel, zo groot als de bakplaat. Bedek alles met het bladerdeeg.
Bak de rabarbertaart 40 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven. Plaats een dienblad (of andere platte bodem) ter grootte van de bakplaat op de taart en keer hem om. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Serveer met slagroom.
(Uit: Hemelse spijzen, Tini Brugge)

 

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.