PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie

Meditatie

Zelfstandig…


Van wie ben jij afhankelijk? Wat houdt jou overeind? Deze Veertigdagentijd lezen we in de Martinikerk uit Exodus. Ook om, op de weg naar Pasen, na te denken over wat ons overeind houdt.

De farao, over wie in Exodus is verteld, wordt gedwongen om onder ogen te zien dat hij leunt op zijn slaven, de Israëlieten. Wanneer hij hen zou laten gaan, zou de economie instorten. Dan zou iedereen zien dat de rijkdom van zijn land slechts mogelijk was omdat de slaven het werk deden. De farao ziet zichzelf als een god. Als een macht die niemand nodig heeft, die zichzelf genoeg is. Daarom kan hij niet accepteren dat iemand ziet dat hij leunt, dat hij een ander nodig heeft. Hij moet de schijn in stand houden dat hij het allemaal zelf kan. 

De staf die Mozes en Aäron bij zich hebben laat eigenlijk precies het tegenovergestelde zien: Die staf symboliseert dat zij steunen op God. Op de Naam die hen op weg stuurde omwille van de vrijheid. De Naam die luidt: ik zal er zijn. Durf je daarop te vertrouwen?
Wanneer Mozes en Aäron om vrijheid komen vragen, moeten ze eerst laten zien op wat voor macht zij steunen (Exodus 7). Die staf is geen stok om mee te slaan. Zoals hen door God was opgedragen gooien ze hun staf op de grond. Een veelzeggend gebaar, daarna staan ze namelijk met lege handen, maar vol vertrouwen.

De Veertigdagentijd is een periode om te ontdekken waar wij op leunen. Of wij de weg van geloof willen gaan, een weg waarop je vaak met lege handen lijkt te staan. Of wij ons vertrouwen op de Levende als een staf met ons mee durven dragen. ‘Kijk, die kan het niet alleen.’ 
.
ds. Michiel de Zeeuw

 
terug
 
 

kerkdienst
datum en tijdstip 23-02-2020 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst, 40 dagen 1
datum en tijdstip 01-03-2020 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst, 40 dagen 2
datum en tijdstip 08-03-2020 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst, biddag voor gewas en arbeid
datum en tijdstip 11-03-2020 om 19.30 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.