PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie/Ontwikkelingen Meditatie/Ontwikkelingen

GEZOND

‘Wilt u gezond worden?’ (Johannes 5:6)

Al 38 jaar ligt de verlamde man tussen andere zieken in het badhuis van Betzata. Jezus ziet hem als Hij onderweg is naar een feest en blijft bij hem staan. ‘Wil je gezond worden?’ ‘Wat een rare vraag’, zou je kunnen denken. Wie wil nu niet beter worden als je al zolang ziek bent. Maar is dat wel zo? Deze man was na zoveel jaar misschien ook wel gewend aan zijn ziekte, had zich er bij neergelegd dat dit zijn plaats was. Beter worden zou aan de ene kant geweldig zijn, maar zou aan de andere kant zijn overzichtelijke leven ook helemaal overhoop gooien. De man geeft geen rechtstreeks antwoord, maar ontwijkt de vraag.

Hoe zit dat bij ons? Ik sprak een jonge man. ‘Ik moet keuzes gaan maken’, zei hij. ‘Ik moet teveel ballen in de lucht houden. Het is niet goed voor mijn gezin, mijn huwelijk. De stress verziekt mijn leven.’  Het was vrijwel hetzelfde gesprek wat we een jaar eerder ook hadden. ‘Ik zou moeten afvallen. Mijn gezondheid gaat eraan’, zei een ander. ‘Ik moet leren om nee te zeggen, want ik ga er aan onderdoor’, aldus weer een ander.

‘Wil je gezond worden?’  vraagt Jezus. Of is die drukke baan voor jou een bevestiging dat je belangrijk bent? Is jouw perfectionisme vooral bedoeld om gezien te worden? Geeft jouw volle agenda je bestaansrecht en eigenwaarde? Is jouw drank of jouw eten een manier om maar niet te voelen wat je naar beneden dreigt te zuigen? Tja, en wat dan als je gezond wordt? Dat is nogal confronterend. Wij ontwijken soms liever de vraag van Jezus met: ‘Dat ligt nou eenmaal niet in mijn aard’ of ‘Ik heb geen keuze, dit moet gewoon’.

Misschien is die vraag van Jezus dus helemaal niet zo raar. Hij weet wel wat er in ons binnenste omgaat. Maar Hij wil ons ook graag de hand reiken en ons weer op onze voeten zetten. Wat is jouw antwoord?

Anneke Siemensma-Bijma
(reacties:

terug
 
 

Jongerendienst
datum en tijdstip 17-02-2019 om 9.30 uur
meer details

Beheer
datum en tijdstip 28-02-2019 om 19.45 uur
meer details

Beheer
datum en tijdstip 28-03-2019 om 19.45 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.