PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie Meditatie

LIEFDE

Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden. (1 Kor. 13:7)

Elke dag gaan er in Nederland driehonderd stellen uit elkaar. Terwijl voorheen zaken als overspel of een verslaving belangrijke redenen waren, gaat het tegenwoordig vaker over emotionele afstand, op elkaar uitgekeken zijn, geen interesse meer in elkaar. Wat minder bekend is - want dat zeg je niet zomaar even hardop  -  is dat de helft van de mensen die een echtscheiding meemaakten, achteraf spijt heeft.

Door de media wordt ons op alle gebieden voorgespiegeld dat we voortdurend gelukkig kunnen zijn als we maar goed ons best doen en de juiste keuzes maken. Het huwelijk wordt voorgesteld als een aaneenschakeling van hoogtepunten en passie. En ook via social media maken we elkaar graag wijs dat onze relatie geweldig is door alleen de hoogtepunten van de vakanties,  de meest  bijzondere avonturen en de mooiste foto’s te delen.

Maar dat je samen overlegt hoe je de gezinsfinanciën op orde houdt, dat de combinatie van werk en kinderen je soms zo moe maakt, dat je ruzie had omdat  ‘we toch hadden afgesproken dat …’, dat je je soms zo’n slechte ouder voelt… Die dingen houden we achter de voordeur.

Het is niet zo’n wonder dat we door onrealistische voorstellingen het idee kunnen krijgen dat we gefaald hebben of ‘gewoon de verkeerde keuze’ hebben gemaakt. Maar dat is niet waar. Het leven is geen sprookje. Het huwelijk ook niet. Er zijn goede, maar ook kwade dagen. Dan is het hard werken, volhouden, manieren zoeken om elkaar proberen vast te houden. Juist daardoor kan de relatie zoveel sterker worden.

En als u nou denkt: “dit gaat niet over mij, wij zijn als járen bij elkaar”, dan daag ik u uit om met de jongere generatie eerlijk het gesprek aan te gaan over hoe u in de liefde hebt leren volhouden.

Anneke Siemensma-Bijma
(reacties: )

 

terug
 
 

kerkdienst
datum en tijdstip 22-09-2019 om 9.30 uur
meer details

Beheer (vergaderrooster 2020 maken)
datum en tijdstip 26-09-2019 om 19.45 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 29-09-2019 om 11.00 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 06-10-2019 om 9.30 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.