PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie

Meditatie

‘…een stroom van vreugden…’
(Psalm 36: 9)

Als een verzameling opgeprikte insecten lagen de bootjes in de modder. Ooit vol van leven, nu stilgevallen en als van voorbije tijden. Wanneer zou het weer vloed worden? We probeerden ons voor te stellen hoe de komst van het water deze haven zou veranderen. Het feestelijke weer terug zou brengen; plannen in mensen wakker zou maken.

Onze coronamaanden doen me denken aan deze haven in wachtstand. Ons bestaan lag opgetuigd om uit te varen, -snel nog even dit en dat-, maar plotseling viel alles droog en stil. Nogal wat kanten van ons bezig zijn bleken nutteloos als de roeispanen en buitenboordmotors van de scheefgezakte boten. Wordt alles weer gewoon zodra het water terugkeert? Drooggevallen werd onverwacht zichtbaar hoe we eraan toe zijn. Waar de huid van ons schip dun en kleurloos blijkt. Hoe onder de waterlijn zoveel ongeduld, zoveel onrust om aandacht vraagt. Botsingen uit het verleden die meer schade hebben aangericht dan we voor waar wilden hebben.
We vieren het Pinksterfeest in een drooggevallen haven. En straks mogen we nog niet samen zingen ook. Wacht op nieuwe bezieling, zei Jezus tot zijn leerlingen. Maar Heer, onder de waterlijn zitten al meer butsen dan ons lief is…

Aanstonds lezen en ontvangen we opnieuw dat er een stroom is die ons vlot kan trekken. Pinksteren vertelt van Gods verlangen naar een wereld waarin wij partners zijn, van Hem en van elkaar. De vraag is of wij onze boot daarop in willen richten. Om bezieling, wind in ons zeil, willen vragen. Al tijdens ons wachten op nieuw getij..

ds. Michiel de Zeeuw
 
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.