PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie Meditatie

‘Zoals water het gezicht weerspiegelt,
zo weerspiegelt het hart de mens’. (Spreuken 27: 19)

Ze wilde afbakbroodjes kopen. Gewoon, voor bij het ontbijt, zondag. Ze bukte zich al naar het vak waar de verpakte broodjes lagen toen een man haar net voor was. Hij griste voor haar neus het hele vak leeg en gooide alle broodjes die er nog waren in zijn winkelwagentje. Ziezo, die zijn binnen. Verbijsterd keek ze de man na.
Dat is één van de verhalen die ik in deze weken hoorde. Naast verhalen van mensen die zich aanmelden om hulp te verlenen, die langs lopen om te vragen of iemand nog iets nodig heeft. Die opbellen en kijken of alles goed gaat in deze periode waarin we niet kunnen gaan en staan waar we willen.
‘Zoals water het gezicht weerspiegelt, zo weerspiegelt het hart de mens’, schrijft Spreuken. Een boek vol levenswijsheid, opgetekend uit ervaring.
Ook in deze tijd waarin veel van ons allemaal gevraagd wordt geldt dat ons hart spiegelt. Wat gaat er in om? Is het vooral onrust, ergernis, gaan de dingen niet zoals wij willen? Worden we angstig, verkrampt? Zijn we bang tekort te komen, tekort te schieten? Dan zal dat ook aan ons gedrag te lezen zijn. Als ons hart rust vindt in vertrouwen op God, in de liefde voor en van mensen om ons heen, dan zal ook dat te lezen zijn. 
In deze tijd is het belangrijk te putten uit de positieve kracht die in je is.  God wil ons die kracht door zijn Geest geven, juist in de gewone dingen van alledag. Daarom sluit ik af met nog een verhaal:
Ze werd gebeld om te vragen hoe het ging. ‘Ik  houd van koken en nu ik geen mensen mag ontvangen probeer ik elke dag voor mezelf een recept uit dat een beetje bewerkelijk is’, was het antwoord.
Ieder van ons is anders en zo ‘werkt’ voor iedereen weer iets anders om vorm te geven aan deze tijd. Maar voor ons allemaal geldt: zoals het water het gezicht weerspiegelt, zo weerspiegelt het hart de mens.

ds. Joke van Voorst
 
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.