meditatie

‘Toen Elisa Elia niet meer kon zien, scheurde hij zijn kleren. Hij raapte Elia’s mantel, die was afgegelden, op… ’ (2 Koningen 2: 12)

                                                               

Dingen gebeuren. Ook als je niet wilt dat ze gebeuren. Vertrouwde mogelijkheden verdwijnen, iets moois gaat niet door, een mens die jou tot steun is raakt uit beeld. Hoe reageer je daarop? Teleurgesteld, verdrietig, boos misschien?
Het kan helpen om je af te vragen wat je wilt onthouden. Het mooie eraan, dat zo van betekenis voor je is, of het nare, het pijnlijke toen zoveel veranderde? Jaren geleden werd de Dodenherdenking op de Dam verstoord door een verwarde schreeuwer.
Paniek brak de ingetogen herdenking stuk. Onthouden we die Damschreeuwer? Of onthouden we hoe koningin Beatrix zo waardig terugkeerde op haar plaats? Rust bracht door de dappere manier waarop ze omging met deze onverhoopte situatie.
Als Elia er niet meer is reageert Elisa met verdriet, maar ook met het oppakken van de mantel van zijn inspirerende voorganger. Ik bewaar wat ik zo waardevol vond en ga er, met mijn talenten, de toekomst mee in.
Het vieren van Hemelvaartsdag onderstreept dat Jezus niet meer in ons midden is. De dingen gebeuren, alsof hij hier nooit was. Onthouden we zijn ontbreken, of onthouden we het vertrouwen dat hij steeds gaf om verder te gaan?
Durf zijn mantel op te rapen en met jouw talenten naar de toekomst te kijken. ‘Blijf niet staren op wat vroeger was…’ (zie Gezang 809).

 
     
                     ds. Michiel de Zeeuw                                                             
                  
                                                                                                                                          
                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
 
terug