meditatie

‘Heer, leer ons bidden’          (Lucas 11:1) 

 


Ze was blij met haar huisje. Toen ze kort geleden met pensioen was gegaan had ze het er extra gezellig gemaakt met nieuwe planten en kleurige kussens. Dit was haar plekje. Tot haar teleurstelling merkte ze dat iemand elke dag een grote en altijd vuile witte bus pal voor haar raam parkeerde. Haar hele uitzicht was weg! Het ergerde haar, die nare bus was steeds in haar gedachten. Ze zat op de uitkijk om de chauffeur te vragen deze voortaan ergens anders neer te zetten. ‘Hij staat hier best’ zei de man en hij wilde verder niet naar haar luisteren. Het voelde bitter.
‘Wat rot voor je.’ zei haar vriendin, ‘Kom morgen maar naar mij toe, dan maken we er een gezellige dag van.’ Haar vriendin woonde op de twaalfde verdieping van een grote flat. ‘Wat kun je hier ver kijken en wat is er veel om te zien!’ Na een leuke dag zei haar vriendin bij het afscheid ‘Probeer iets van dit uitzicht mee te nemen, dan zie je niet alleen die nare bus. Dan leef je ruimer.’
Jezus geeft aan zijn leerlingen een bijzonder gereedschap: ‘Bid daarom als volgt: Onze Vader…’. Ontdek opnieuw het uitzicht, zie de verbinding waarin zoveel gebeurt. Er staat in ons dagelijks leven zomaar iets voor, dat jou het zicht beneemt. Teleurstelling, tegenslag die beeldvullend is. Ons gevangen kan houden. Het Onze Vader bidden is je het vergezicht te binnen brengen dat er Een is die van ons houdt. Een vader die ons liefdevol aanmoedigt om het opnieuw te proberen. Geef niet op, geef jezelf niet op, maar ook die ander niet. Die is in dat ruime zicht jouw broer, je eigen zus. 

 

     
                 ds. Joke van Voorst                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
 
terug