meditatie

‘..wat een mens zaait zal hij ook oogsten..’ Galaten 6:7

Opnieuw worden we uitgedaagd om vol te houden. Om te leven met regels en beperkingen om het virus buiten de deur te houden. De kerkdiensten in Koudum gaan weer on-line. We zullen elkaar weer minder vaak ontmoeten omdat u wellicht ook andere bijeenkomsten  mijdt. We gaan weer een beetje meer ‘ondergronds’. Maar kan daar ook iets uit groeien?
Tijdens de eerste periode van strenge beperkingen heb ik ervaren dat er ‘ondergronds’ gezaaid wordt. Al kwam je elkaar niet tegen, er waren heel wat mensen die inspiratie deelden. Dat kon door even op te bellen, een kaartje te sturen, laten weten dat je voor iemand hebt gebeden… Het gebeurde doordat mensen reageerden op iets dat geschreven was in Kerknieuws. ‘Ik heb het gelezen…’ Een ingestuurde reactie op het ‘verhaal voor de kinderen’ in de on-line diensten…

Toen de ergste beperkingen voorbij waren was er de oogst: we konden voortbouwen op de gezaaide zaadjes. Tussen mensen was iets verder gegroeid.
Paulus schrijft in zijn brief aan de Galaten dat het in ons leven uitmaakt op welke bodem we zaaien. Zaai je op de akker van je eigenbelang – ik heb daarvoor nu allemaal geen tijd - of zaai je op de akker van de Geest? Dat is de Geest die ons oog schenkt voor elkaar, de Geest uit God. Paulus roept ons op te blijven zaaien op de akker van de Geest. Juist in een periode waarin dat niet vanzelfsprekend is en je soms je handen vol hebt aan jezelf. Hij spoort ons aan “het goede te blijven doen, zonder op te geven. Want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is.”
Als ooit de beperkingen opgeheven zullen zijn en we hebben het zaaien volgehouden dan zullen we oogsten. Zien wat gegroeid is in geloof, hoop en liefde…

ds. Joke van Voorst
 
terug