Zomermarkten 2023

ZOMERMARKTEN 2023

Als marktcommissie kunnen wij terug zien op 3 mooie, gezellige, marktdagen. Het is altijd weer afwachten hoe alles zal gaan verlopen. Hebben we genoeg spullen om te verkopen, zijn er genoeg vrijwilligers die willen meehelpen, hoe is het weer en komen er mensen op af enz. Allemaal factoren waar we niet altijd grip op hebben. Nu liggen we hier niet gelijk wakker van maar het is toch altijd weer fijn dat alles goed loopt. Helaas konden we door omstandigheden niet rekenen op Rein Fennema. Dat was ook voor hemzelf een teleurstelling. Rein geniet namelijk voor de volle 100 % van deze markten. Gelukkig hebben Geeske Haitjema en Henk Palland de rol van Rein Fennema overgenomen. Buiten bij de boeken en alles wat daar stond. We konden merken dat Henk een zakenman is. Hij verkocht onze handelswaar als zoete broodjes. Zelfs de wijn wist hij op een slinkse manier te verkopen. Als je deze wijn blijft drinken kun je wel 100 jaar worden aldus Henk.
Op de eerste marktdag werden we overvallen door een mevrouw van  de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Dat was wel even
spannend. Zij controleerde of wij onze etenswaren goed en vertrouwd bewaarden en verkochten. Op zich hadden we veel goed voor elkaar. Er waren een paar puntjes die we moesten aanpassen. Er moest een digitale thermometer komen, stickers met een datum voor op alle gekoelde en ingevroren etenswaren en nog een paar extra koelelementen voor onder het gebak. Dit was snel opgelost. 
Op de marktdagen zijn er altijd weer mooie voorvallen en vinden er fijne gesprekken plaats. Op 1 van de marktdagen zaten er twee mannen een potje te schaken.

                                                                                                                                          

Het schaakspel met schaakstukken stond bij de spullen voor de kinderen om te verkopen. Terwijl de vrouwen rondkeken zijn deze mannen lekker aan de tafel gaan zitten met een kopje koffie met wat lekkers en een potje gaan schaken. Het schaakspel kwam daarna weer in de verkoop.Ook was er een echtpaar uit Amerika. Zij woonden daar al meer dan 25 jaar maar hadden nu een vakantieappartement in Rijs.

                      

Ze kwamen nu regelmatig naar Nederland en aten zich dan vol met drop, chocolade hagelslag, poffertjes en stroopwafels. Ze vonden onze markt prachtig. En hebben veel gekocht. Hun laatste euro’s gingen op aan een gedeelte van een prachtig servies. Ze hadden alleen nog maar dollars over in de beurs. Vol trots met de tas vol zijn ze weer vertrokken. Op de laatste marktdag regende het ‘s morgens pijpenstelen. Rooske Fekkes die buiten chrysanten verkocht zag een paar jongemannen voorbij fietsen. Zij heeft ze naar binnen geloodst om bij ons te schuilen. Deze jongemannen waren bezig om een rondje rond het IJsselmeer te fietsen. Op de Afsluitdijk hadden ze een hele vriendelijk buschauffeur getroffen die hun van alles had verteld over de Afsluitdijk.

                                                                                                                                    

Nou bij ons zijn ze ook in de watten gelegd. Eerst maar een paar handdoeken om zich af te drogen. Toen aan de koffie met gebak. Ondertussen de schoenen drogen met kranten erin gestopt. De telefoon gedroogd met een föhn uit de verkoop. En toen ook nog een heerlijke kop soep met brood. Om alles te bekostigen moest er echter eerst nog even gepind worden op het Frieslandplein. Toen ze vertrokken waren ze zo goed als droog en hadden beide een paar Friese sokken aan. Ook gekocht op de markt in Koudum. Ze bedankten ons hartelijk en zeiden dat ze nog nooit zo’n mooie dag hadden gehad. En dan zeggen ze ook nog dat Friezen stug zijn aldus 1 van hen. Prachtig. We willen een ieder heel hartelijk bedanken voor hun inzet op welke manier dan ook om deze markten tot een succes te maken. Ook allen die tussen de markten door nog weer handelswaar aanleverden om te verkopen. Top. Alle gebak dat elke keer weer werd gebracht door de thuisbakkers. En ook Tinie Demmer die haar eigen gemaakte kaarten, geldzakjes enz. aanleverde om te verkopen en een gedeelte van de opbrengst hiervan aan ons schonk. En Rooske ook bedankt voor jouw idee om bolchrysanten te verkopen. Ze zijn allemaal verkocht. 

Ook dank aan allen die bij ons langs kwamen. 
 
Opbrengsten:  
   
Eerste marktdag: € 1.450,20 
Tweede marktdag: € 1.909,55
Derde marktdag: € 1.665,55 
terug