PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie Meditatie

 

GENEEST GOD?

Kwaad ging ​Naäman​ weg. ‘Ik had gedacht dat hij zelf naar buiten zou komen,’ zei hij. ‘En dat hij de naam van de HEER, zijn God, zou aanroepen en met zijn hand over de aangetaste plek zou strijken, en zo de ​huidvraat​ zou wegnemen. Zijn de rivieren van ​Damascus, de Abana en de Parpar, soms niet beter dan alle wateren in Israël? Had ik me daarin niet kunnen baden om ​rein​ te worden?’ Verontwaardigd draaide hij zich om en ging weg.’ (2 Koningen 5:11,12)

Geneest God? Dat is een lastige vraag. Soms wel, soms niet. Het lijkt zo willekeurig en daar kunnen we het moeilijk mee hebben.

In het verhaal van Naäman lezen we hoe deze man die uit is op lichamelijke genezing, zich in eerste instantie te goed voelt voor een eenvoudige wasbeurt in de Jordaan. Als Naäman uiteindelijk genezen wordt, is hij ook van binnen hersteld. Eerst arrogant en veeleisend is hij ten slotte nederig en gehoorzaam geworden.

Onze gezondheidszorg is met name gericht op lichamelijke genezing. Uit de genezingsverhalen in de Bijbel leren we dat lichamelijke genezing niet los verkrijgbaar is. Het gaat altijd samen met bevrijding en heling. Het gaat in de Bijbel niet alleen om het hier en nu. Genezing is als het ware ingebed in het hele bestaan, het raakt alle aspecten van het menszijn, inclusief verleden en toekomst.

God geneest ons verléden. De last van het verdriet dat we meedragen en het gewicht van de fouten die we hebben gemaakt, worden verlicht door troost en vergeving.  En God geneest onze tóekomst. De angst voor de dood wordt vervangen door hoop, een eeuwigheid in de nabijheid van God. In dit grote perspectief staat het heden waarin wij naar lichamelijke genezing kunnen verlangen. Maar zonder de genezing van ons verleden en onze toekomst hebben we daar in het licht van de Bijbel niet zoveel baat bij.

Daarmee klinkt de vraag ‘Geneest God?’ anders. Sóms is er sprake van lichamelijk herstel. Maar áltijd biedt God ons bevrijding en heling aan.

Anneke Siemensma-Bijma
(reacties: )
 

terug
 
 

kerkdienst
datum en tijdstip 28-07-2019 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 04-08-2019 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 11-08-2019 om 11.00 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 18-08-2019 om 9.30 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.