meditatie

MEDITATIE  

Wurd wekker, do slieper (Liet 596)


Veel Paasliederen roepen op om wakker te worden. Sta op en begin het nieuwe leven met Christus. Het heeft door de tijden heen veel christenen geïnspireerd om niet langer de boel de boel te laten. Wat de moeite waard is, is ook moeite waard!
Zo werd de strijd aangebonden met maatschappelijke problemen: er kwam steeds meer zorg voor zieken, tehuizen voor wie op hoge leeftijd kwetsbaar werd. Verenigingen werden opgericht om armoede en alcoholisme terug te dringen, culturele organisaties om schoonheid (muziek!) meer kansen te geven en zo voort. In en vanuit de kerken werd gebouwd door wakkere lieden.
De overheid heeft veel van deze taken gedurende tientallen jaren overgenomen. De uitdaging om er samen wat van te maken raakte daarmee op de achtergrond. De samenleving leek grotendeels ‘af’, we zouden sindsdien vooral récht op voorzieningen te hebben.
Inmiddels zien we dat er steeds meer vastloopt. Kwaliteit van zorg staat onder druk (we horen al vaker dat familie zelf extra eten meeneemt naar wie in ziekenhuis of instelling verblijft). In wat men ineens ‘extra’s’ noemt, zoals activiteitenbegeleiding, wordt steeds meer gesneden. Verenigingen en organisaties vinden geen bestuursleden meer en overwegen te stoppen. Ook jegens de kerk geloven mensen in wonderen: ook als ik zelden kom en nauwelijks bijdraag zal de kerk vanzelf wel blijven bestaan.
Goddank voor wakkere mensen die nu hun tijd geven en weten ‘wat je draagt’. Die wars van ‘het is nu eenmaal de tijdgeest, we hebben het zo druk’ zien dat we nu nog kansen hebben om te bouwen, om mogelijk te maken en een eigen geluid te bewaren. Die zich niet neerleggen bij wat zomaar verkruimelt. Wat de moeite waard is…

ds. Michiel de Zeeuw                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
                                                                                                           


                    
terug