PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie Meditatie
OVER POORTEN EN DEUREN...

Vorige week waren we in Amersfoort, met een bus vol gemeenteleden uit Koudum. We bezochten er o.a. de Koppelpoort, een brug met daarop een massief gebouw dat deel uitmaakte van de stadsmuur. De gids vertelde hoe deze dienst deed als bescherming van de stad in de tijd dat bijna alle vervoer over het water ging. Elke avond werd de onderdoorgang afgesloten met een zware houten deur. Zo konden mensen met kwade bedoelingen niet ongezien de stad binnen komen. Aan de buitenkant hangt nog steeds de grote bel voor degenen die na sluitingstijd aankwamen. Als de poortwachter de laatkomer herkende en vertrouwde werd deze binnengelaten door een klein deurtje. Het schip moest dan wel in de haven buiten de poort worden achtergelaten.

Bij dat kleine deurtje moest ik denken Jezus, die zichzelf de deur voor de schapen noemt (Joh. 10:7). Een staldeur dus, die heel wat minder indrukwekkend is dan een poort van bijvoorbeeld een paleis. Als je hier doorheen wilt, moet je vaak bukken. Maar van deze onooglijke deur weten we wel dat je daarachter veilig bent. Aan deze deur, bij Jezus, mogen ook wij aankloppen in het vertrouwen dat we binnengelaten zullen worden. We zijn meer dan welkom. Immers: “Wie klopt, zal worden opengedaan’. En op zijn beurt klopt de Heer klopt ook aan bij ons, met het verlangen ons leven voor Hem te openen; onze weg met Hem te gaan zodat Hij in ons kan wonen.

Christus is de deur en geeft aan ons allemaal de ruimte om te leven. Zo kunnen wij het samen
uithouden in één kerk en op onze beurt anderen binnenroepen. We worden immers binnengebracht door de goede herder zelf, die ruimte voor zijn schapen heeft gemaakt. Er is plaats voor iedereen die zich door Jezus naar binnen laat brengen. En als we met elkaar door die éne DEUR naar binnen gaan , zien wij een poort, wijd openstaan….

Hieke Plantinga-Folkertsma

 

terug
 
 

kerkdienst
datum en tijdstip 26-05-2019 om 9.30 uur
meer details

Beheer
datum en tijdstip 28-05-2019 om 19.45 uur
meer details

kerkdienst, Hemelvaartsdag
datum en tijdstip 30-05-2019 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst, Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 02-06-2019 om 9.30 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.