PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie Meditatie

Dit is onze hoop, en daarom handelen we in alle openheid  (2 Korinthiërs 3: 12)

Een kind in de klas had een paar vragen aan mij. “Juf, u bent toch ook, hoe heet dat ook alweer, priester of zo, in de kerk”? Na mijn antwoord ging het vragen verder. Of je later gelovig kon worden, ook als je niet in een gelovig gezin geboren was. Of mensen in de kerk het goed vinden als er iemand komt die er eigenlijk ‘niet bij hoort’.  Wat mensen eigenlijk doen als ze ’s zondags in de kerk zijn. En of je ook zoiets hebt als ‘kerkvrienden’.
“Kerkvrienden”, vroeg ik, “wat bedoel je daar precies mee”? “Nou, mijn vader gaat naar voetbal met mensen die hij alleen dan ziet”.

Ja, kerkvrienden, die heb je. Heel veel zelfs. Soms spreek je elkaar niet eens, maar weet je: dat is ook iemand die met mij de weg van Jezus gaat. Een verbondenheid die diep gaat.
Door de vragen van dit kind dacht ik weer na over hoe er soms naar de kerk gekeken wordt. Wat gebeurt daar eigenlijk, wat delen mensen dan? Hoe gastvrij, hoe open, worden anderen ontvangen? Wat ‘hebben’ we met elkaar?
Moeten we bewijzen dat het iets waard is, wat we met elkaar delen? Paulus vraagt het zich ook af, in de tweede brief aan de Korinthiërs. Hij betrekt die vraag vooral op zijn eigen functioneren: wat maakt mij geschikt om het evangelie te verkondigen? Maar dat is een vraag die iedereen zichzelf kan stellen: wat maakt mij geschikt om een ander over God te kunnen vertellen, om ‘open’ te zijn?

Paulus zegt in dit verband iets opmerkelijks tegen de gemeente: ik heb jullie, want jullie zijn een levende brief van Christus. Als mensen jullie zien weten ze dat wat ik vertel waarde heeft. Ze zien hoe jullie leven.  Wat jullie houding naar anderen is. Dan moet het wel waardevol zijn, wat daar achter zit! Paulus zegt dat in een wereld vol meningen, vol verschillende religies. Mensen moeten kiezen. Net als vandaag. Het helpt niet om elkaar te willen overtuigen met imponerende verhalen, of om met een wettische levensstijl te bewijzen dat je zo ánders bent. Wie leeft vanuit het verhaal van God vindt de vrijheid om steeds weer te laten zien wat jou gaande houdt. Open en vrij. Zo doet Paulus zijn werk. Hij vraagt zijn kerkvrienden om ook zo in het leven te staan. Dan zal de boodschap van Jezus weerklank vinden en herkenbaar in de wereld zijn. 

ds. Joke van Voorst

 

terug
 
 

kerkdienst
datum en tijdstip 10-11-2019 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 17-11-2019 om 9.30 uur
meer details

kerkdienst, laatste zondag kerkelijk jaar
datum en tijdstip 24-11-2019 om 9.30 uur
meer details

Beheer
datum en tijdstip 28-11-2019 om 19.45 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.