JONGE MENSEN

 

JONGE MENSEN
Goede Vrijdag
Als vriendengroep vierden ze vakantie. Na het eindexamen lekker op pad in een ver buitenland. Ze hadden een busje gehuurd voor een dagtrip en waren nu op de terugweg. Een jonge man liep in zijn eentje langs de weg. ‘Wil je mee?’ Hij stak zijn duim op, blij dat hij een lift kreeg.
Na een tijdje werd het wegdek slecht. Het had eerder veel geregend en op dit stuk was het een en al modder. Plotseling sloeg de motor af; ze waren vastgelopen in een kuil met bruine smurrie. Iedereen stapte uit en hielp vanaf het droge stuk met duwen. Ze verwacht-ten dat het een kwestie van even flink kracht zetten zou zijn. Er bleek geen beweging in te krijgen. ‘Bel maar iemand, om ons eruit te trekken’ zei een van hen. Anderen vielen hem bij. ‘Ik heb geen zin om te blijven duwen, ik heb vakantie.’ Er werd gebeld en ze gingen allemaal in de kant van de weg zitten wachten. Na een paar uur was er nog geen hulp gekomen. ‘

Toen stond de lifter op, deed zijn shirt en broek uit, en stapte in de modder. De anderen keken verbaasd: ‘die is gek…!’ Hij zakte er flink in weg, tastte bij de wielen en raakte helemaal onder de derrie. Na een tijdje had hij een grote steen naar boven gehaald en riep ‘push, push again’. Nadat iedereen meehielp lukte het hun busje over het dode punt heen te duwen. Hoera! Ze stapten weer in, maar tegen de lifter die onder de modder zat, zeiden ze ‘je kunt zo niet mee, dan zit alles onder. We komen wel terug met water en schone kleren’. Het busje reed weg en de helper bleef modderig achter. 

Terug bij hun vakantiehuis wachtte het zwembad en al snel was het  dikke pret. ’s Avonds bij het eten riep een van hen ‘o chips, we zijn die man vergeten op te halen…’. ‘Ja stom’, zei een ander, ‘maar we hadden hem ook niet gevraagd om ons te helpen.’                (MEGdZ) 
terug